Inspirerend verhaal van dé Videovakvrouw

Er was eens een Videovakvrouw…

Grapje want zo ga ik niet beginnen natuurlijk alhoewel dat wel een van de tips is die ik voorbij heb zien komen van de Videovakvrouw om zo je verhaal te beginnen omdat dat zo goed werkt. Ik ontmoette Elisabeth Griffioen, want zo heet de videovakvrouw in het echt, een week geleden voor het eerst. We volgen elkaar al jaren op social media maar hadden elkaar nog niet in real life ontmoet.

Toen ik een lijstje maakte met moeders die hun hart volgen en daar hun business van hebben gemaakt dacht ik ook aan haar. Zodoende nodigde ik haar uit voor een kop koffie. En wat een fijne ontmoeting was dat! Zo heerlijk rechtdoor zee en nuchter, ik hou ervan! Elisabeth inspireerde me in eerste instantie voor een podcast, waar ik ‘uiteraard’ in eerst ‘nee joh das niks voor mij’ op zei.

Een week later zat ze bij mij aan de keukentafel en namen we de Passie Podcast op. Als je dit gesprek dus liever beluistert dan vind je de link naar de podcast onderaan dit artikel. Als je liever leest dan vind je hieronder de highlights uit ons fijne gesprek:

Naam Elisabeth Griffioen, ook wel bekend als dé videovakvrouw. Alleenstaand moeder van zoon Teun met wie ze samen in Utrecht woont

Haar PASSIE (ook al gebruikt ze dit woord zelf nooit)

Mensen inspireren en moed geven om zichzelf te laten zien zodat ze voor de camera stappen en vertellen waar zij van houden, ‘wat mij drijft is dat andere mensen vertellen wat hen drijft’
(
interessant bedenk ik me nu ik dit opschrijf want dat is een gedeelde passie die we hebben, dat was me tijdens de podcast opnemen niet opgevallen. Toch best spannend zo’n podcast blijkbaar want in een ‘normaal’ gesprek had ik dit gelijk gezegd. haha sidenote maar wilde het toch even kwijt)

Het verhaal van Elisabeth

“Ik heb heel lang gewerkt als maker van televisieprogramma’s. Ik was regisseur, verslaggever, eindredacteur. Als je televisie programma’s maakt dan laat je altijd andere mensen hun verhaal vertellen. Je nodigt ze uit en geeft ze het vertrouwen om dat te doen. Toen ik ondernemer werd in plaats van freelancer bij de TV, en met ondernemers ging werken, toen ben ik dát stukje vast blijven houden. Dan gaat het om dat je mensen de tools geeft om te zorgen dat ze gezien en gehoord worden.
Zoveel mensen denken dat ze niet gezien en gehoord mogen worden of ze denken dat ze zich maar beter kunnen verstoppen terwijl als je ondernemer bent dan kun je er NIET aan ontkomen om jezelf te laten zien.”

Omslagpunt van freelancer naar ondernemer

“Ik was toen ik bij televisie werkte heel veel weg, vooral de laatste jaren maakte ik heel veel programma’s waarvoor ik op reis ging, naar Peru, naar Ghana, naar Spanje. Dit wilde ik ook heel graag want daar droomde ik van toen ik begon, dat ik dat soort werk zou doen en dat heb ik gedaan. En tot mijn verrassing kwam het moment dat ik dacht, ik zou eigenlijk wel thuis willen blijven. Dan heb je dus alles wat je wil en dan wil je toch iets anders, zo gaat dat soms. En 1 van de dingen die ik ook graag wilde was moeder worden en dat werd mij gegund en gegeven. Letterlijk eigenlijk werd het me gegeven want ik kreeg in mijn eentje een baby. En ik kreeg mijn hele droom van thuis zijn en moeder worden in 1 keer en dat was best een uitdaging.

Televisie maken werd op dat moment eigenlijk onmogelijk vanwege de afstand Amsterdam – Utrecht met files en op tijd bij het kinderdagverblijf moeten zijn. Om half vijf weg moeten van werk om dit te redden voelde als een middag vrij nemen. Niet in de weekenden kunnen werken was hier ook niet handig en gaf een hoop gedoe. Het kan wel maar dit televisiewerk vraagt wel iets van je en zeker als je een baby hebt. Toen dacht ik, ik ga eens kijken wat ik zo kan toepassen dat ik wél de baas ben over mijn eigen agenda en dat ik wél kan kiezen hoe laat ik thuis kom.”

Dit was dus het omslagpunt en hier ging Elisabeth ondernemen in combinatie met het moederschap.

Grootste uitdaging combinatie ondernemen met moederschap

“Er hing bij mij gelijk de eis aan hier moet de hypotheek van betaald worden. Als die eis er niet was geweest dan had ik er misschien wel veel langer over gedaan. Want ik moest heel veel dingen doen die ik niet durfde. Ik moest vertellen wat ik deed en dat ik er goed in was maar dat durfde ik helemaal niet. Was introvert, en misschien nog steeds wel, geen makkelijke prater en ik vond het allemaal vreselijk. Ik was gewend dat ik opgebeld werd voor een opdracht en dan zei ik ja of nee. En nu moest ik de wereld in en dat vond ik vrij afschuwelijk want ik dacht dat kan ik helemaal niet. Maar ik was heel gemotiveerd en dat heeft me echt geholpen want er MOEST geld verdiend worden. Daardoor ben ik over dingen heengestapt en ben ik het ‘gewoon’ gaan doen.

De grootste uitdaging was en is het schakelen van de videovakvrouw zijn en moeder zijn. Dat is soms echt een klus. Het ene moment zit je met je baby en het andere moment sta je met een camera. Dat schakelen vind ik pittig. De andere kant is dat ik merk dat ik er super productief van werd. Ik denk ik twee keer zoveel werk verzet nu in een uur als voor de geboorte van mijn zoon.

Schakelen

Het lukt mij uiteindelijk om te schakelen, en nu ga ik heel oude wijze vrouwerig klinken, doordat ik ongemak heb leren verdragen. Het is net als voor een camera staan want natuurlijk heb je dan zin om de camera de tuin in te smijten en te denken laat maar ik doe het niet, maar adem in adem uit en probeer eens of het misschien toch werkt. En dat het misschien niet goed is de eerste keer dat is geen teken dat jij dat nooit had moeten doen, maar het betekent dat je het nog een keer moet proberen.

Ik ben daar heel blij om want mijn eerste video’s die heeft nooit iemand gezien. Door het opnieuw te proberen en nog een keer en nog een keer dan blijkt het uiteindelijk altijd goed te gaan. Er zijn weinig dingen die wij niet kunnen maar we hebben vaak de gedachte dat het er vanzelf moet komen. Of dat het geen moeite moet kosten. Maar alles wat het waard is daar mag je iets voor doen. 

Quote Elisabeth: Video is een snelcursus in zelfacceptatie.

Wat Elisabeth wilde worden toen ze klein was

“Daar kan ik een heel mooi verhaal bij bedenken want mijn vader had een video 8 filmcamera en daar heb ik wel veel mee gespeeld en dat vond ik reuze interessant maar wat ik eigenlijk wilde worden ging van politie agent tot dierenarts. Ik had geen idee.”

Elisabeth’s tip aan moeders die hun hart nog niet volledig volgen

“Sommige dingen kun je al van nature heel goed maar je denkt dat niemand daarop zit te wachten. Toen ik begon was video nog helemaal niet zo populair maar ik dacht dit kan ik en het kan me niet schelen of iemand erop zit te wachten, dit is wat ik ga doen. Wat kan je al goed en als je dit nog niet weet van jezelf vraag het aan mensen om je heen. En dan kun je kijken wat kan ik daarmee gaan doen. Wees zelf wel enthousiast over wat je gaat doen. Vraag jezelf af wat wil ik hier komen brengen en ga daar iets mee doen.
Het is een prachtige kans die er ligt om te gaan ondernemen en je kunt hier je droom waar maken. Er is ruimte voor iedereen die dat wil gaan doen. De eerste stappen heb je zelf te zetten en wees bereid om het uit te proberen.”

Hoe leef jij zelf vanuit je hart

“Mijn leven ziet er niet heel traditioneel uit, alleenstaand moeder en ook nog zzp’er. Ik heb dit allemaal zelf geregeld en er is geen patroon en uitgestippeld pad dus wat heb je dan anders dan je hart.” 

Welke ondernemende vrouw inspireert jou en waarom?

“Ik ben geïnspireerd door meerdere mensen die verschillende dingen doen op Instagram. Hoe langer ik dit doe hoe meer ik geniet van alle diverse dingen die mensen aan het doen zijn. We moeten allemaal onze weg vinden en uitvinden en dan kun je kijken wat past. Als je jezelf durft te zijn en laten zien dan zullen er altijd mensen zijn die daarop aanhaken, dan zullen de mensen je vinden.”

PS 1:
Voel jij je ook ergens enorm gepassioneerd over en zou je hier wel je business van willen maken? Dan ontmoet ik jou graag om te kijken of we hier samen een plan voor kunnen bedenken. Plan hier een date met me in.

PS2:
Het volledige gesprek beluister je via deze link

PS3:
Ben je moeder van een dochter? Dan nodig ik je van harte uit in de MoederDochter(zelf)Liefde community 

PS4:
De site van Elisabeth vind je hier en je kunt haar ook volgen op Instagram voor heel veel waardevolle filmpjes uiteraard 😉

Scroll naar boven