Glancy: coach voor gepassioneerde ondernemers (vanuit Utrecht)

Blog

Gemakkelijk belemmerende overtuigingen ombuigen


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/glancynl/public_html/wp-content/themes/_kong-theme old/kong-framework/functions.php on line 473
Glancy
on mrt 31, 2016

Gemakkelijk belemmerende overtuigingen ombuigen

Belemmerende overtuigingen.
Wat zijn dat precies?
Belemmerende overtuigingen zijn samengevat: overtuigingen die je tegenhouden in je gedrag of doel. Een belemmerende overtuiging beperkt je in alles wat je doet, in je hele zijn.

Voorbeelden van belemmerde overtuigingen:
Ik kom altijd tijd te kort voor alles.
Ik kan dat niet.
Mensen vinden mij niet aardig.
Ik ben niet goed genoeg.
Ik ben te dik.
En zo kan ik er nog wel 100 opnoemen natuurlijk. Je snapt waarschijnlijk wel wat ik bedoel.

Overtuigingen
Jouw overtuigingen bestaan uit wat je gelooft over jezelf, over anderen, over het leven en over hoe de wereld in elkaar steekt. Dit ontstaat vanuit conclusies die jij uit ervaringen en gebeurtenissen trekt. Jij ziet dit als de waarheid, jouw waarheid. In feite is het een self-fulfilling prophecy. Als jij bijvoorbeeld ervan overtuigd bent  dat je gaat stotteren tijdens een sollicitatiegesprek, gaat dit hoogstwaarschijnlijk gebeuren.

Ombuigen
Ik ben ervan overtuigd dat je hier een keuze in kunt maken. Je kunt er namelijk simpelweg voor kiezen om van een belemmerende overtuiging een bekrachtigende overtuiging te maken. Hoe?

Nou heel simpel door het om te draaien!
In plaats van de belemmerende overtuigingen die hierboven staan maak je een nieuwe overtuiging voor jezelf (lees: zeg de nieuwe overtuiging tegen jezelf):
Ik heb tijd genoeg om alles wat te doen wat ik wil en moet.
Ik kan het!
Mensen vinden mij aardig.
Ik ben goed genoeg.
Ik ben prachtig!

Vaak genoeg
Als je dit soort positieve overtuigingen maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dan verandert het ‘vanzelf’. Herhaal ze net zolang tot dat ze jouw nieuwe waarheid zijn geworden. Moet je eens kijken wat er dan allemaal gaat veranderen voor je!

Tip
Schrijf jouw belemmerende overtuigingen eens op voor jezelf en buig ze vervolgens allemaal om. Kies diegene uit die jou op dit moment het meeste belemmerd. De ombuiging van deze overtuiging ga jij de komende week mee aan de slag en schrijf voor jezelf op wat je nu WEL hebt bereikt doordat je het een positieve draai hebt gegeven. Je hebt gewoon de keuze en geloof me, deze simpele tip werkt echt!

ik mag er zijn tatoeage

Glancy als voorbeeld
Ik wil je graag een voorbeeld geven van hoe ik een diepgewortelde overtuiging heb omgedraaid voor mezelf. Ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn. Dit maakte mij in zo bijna alles wat ik deed onzeker. En ik weet niet hoe dat voor jou is maar ik vind onzekerheid een hele vervelende belemmering.

Voor mijn 40e verjaardag besloot ik mezelf een cadeau te doen die mij voor altijd eraan zou herinneren dat (ook) ik goed genoeg ben zoals ik ben. Ik koos voor een kleine tatoeage op mijn arm in de vorm van een hartje. En ik kan je verklappen dat door dit hartje dagelijks te zien mijn leven aanzienlijk veranderd is. Hoe zoiets kleins zo’n groot effect heeft, wonderlijk.

Wat zijn jouw belemmerende overtuigingen?
Durf je ze te delen met me hieronder? En nog leuker, wil je het met me delen als de oefening hierboven voor je werkt? Ik ben heel benieuwd…

Geef een antwoord