Moisha Job over holistisch geluk

Moisha Job over holistisch geluk

Moisha en ik kennen elkaar al een tijdje. We zien en of spreken elkaar niet vaak maar als dat wel zo is dan is het altijd fijn. We spreken dezelfde taal en hebben maar weinig woorden nodig. Ik ga in gesprek Moisha Job over holistisch geluk, je hart volgen en wel of niet een businesscoach inschakelen als startende ondernemer.

Je kunt de podcast luisteren

Of hieronder de grote lijnen lezen als je dat fijner vindt ūüôā

 

Naam Moisha Job, moeder van 2, woont op Curaçao. 

Holistisch geluk, wat is dat?

Ja, mooie vraag. Ik geloof dat ons leven bestaat uit een aantal gebieden om het zo maar te zeggen. De gezondheid, onze relaties, de band met onze kinderen, onze carrière, onze business. En ik geloof dat een aantal van die gebieden ervoor zorgen dat je echt wel heel erg gelukkig kan zijn. En dus alles bij elkaar nu dat hele plaatje, maakt daarmee de heelheid en de compleetheid van alles. Dat zie ik echt wel als holistisch geluk, de heelheid van alles.

Hoe ziet je hart volgen, volgens jou eruit?

We kennen allemaal wel; volg je hart want dat klopt. Voor mij is dit altijd doen waar je hart van in de fik staat als geboren Rotterdammer. Voor mij is het altijd eigenlijk wel heel duidelijk geweest dat er een soort vuur in mij aanwezig is. En als we dat vuur volgen, dan ervaren we ook al die mooie, gelukkige, fantastische, fijne dingen.

Dit wil niet zeggen dat het leven niet af en toe een steen op onze weg gooit. Dat hoort er ook bij. Maar ik geloof dat je hart volgen echter de weg is van de minste weerstand. Ja, het is niet altijd makkelijk om je hart te volgen. Omdat ik inmiddels weet dat we groeien ook wel op met bepaalde conditionering, vanuit onze jeugd, met onze ouders, opvoeding, school, werk en vrienden. Je groeit op met bepaalde overtuigingen en conditioneringen waardoor het soms moeilijk is om goed te voelen van hé is dit het nou?

Doe ik dit nou omdat ik het van binnen heel goed aanvoel? Of doe ik nou iets omdat dat me geleerd is om dat na te streven of om die weg op te gaan? Ik ben een ex burnouter dus ik weet heel goed hoe het is om een burnout te hebben en wil dat dus gewoon nooit meer. Die burnout heb ik gekregen omdat ik dus niet mijn eigen pad volgde, maar het vuur wat wat me is geleerd dat ik moest volgen.

Toen ik daar achter kwam, kwam ik er dus eigenlijk achter dat ik heel veel dingen deed die me geleerd waren. Want ja dit was de naar succes. Kinderen krijgen, trouwen, koopwoning, goede carrière, bla bla bla. Dat standaard geijkte plaatje wat we eigenlijk ingeramd krijg op school.

Dat wil ik helemaal niet meer. Ik wil nog meer mijn eigen pad volgen. Ja dus toen kwam ik er achter dat ik daar heel veel dingen mocht loslaten die ik ooit geleerd had, en ooit voor waarheid tussen aanhalingstekens heb aangenomen. En die helemaal niet resoneren met wie ik ben als persoon.

Begin van ondernemersleven

Dit was het begin van mijn ondernemersleven. Ik had nooit bedacht dat ik ondernemer zou worden. Totdat dit allemaal gebeurde en dus na mijn burnout. Toen ik zelf wel goed hersteld was daar uit kon ik zelf ook weer beginnen met een aantal dromen uit de prullenbak te halen, zoals ik dat wel eens zeg.

Ik ging weer wat dromen waarmaken als in een baan zoeken die beter bij mij past. Waar ik heel erg superblij van werd en werken aan mijn mindset.  Ik ben een roodharige en ik heb vroeger wel de nodige opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd gekregen. En als je dat maar vaak genoeg te horen krijgt, dan ga je dit soort dingen toch ergens geloven. Dan ga je toch mee in wat de meerderheid vindt van je. Dus daar zat ook nog wel een dingetje.

Dus ik ging heel erg werken aan mijn eigenheid en delen hoe ik naar de wereld kijk en niemand mijn plek laten claimen onder de zon zeg maar. En dat raakte blijkbaar bij mensen om me heen. Ik kreeg steeds meer de vraag waarom en hoe ik dat had gedaan. En opmerkingen als ‘jeetje wat sta je toch positief in het leven’, en ‘je geeft me altijd zo goed advies’. En zo is dat een beetje begonnen mijn ondernemersreis.

OMG dacht ik, als het mij lukt om mijn leven zo te veranderen, hoe cool is het om andere mensen daar ook mee te kunnen begeleiden? Er is gewoon nog veel meer mogelijk. 

Hoe combineerde jij moederschap met ondernemen?

Ik werkte op de momenten dat ze op school zaten of ‘s avonds als ze op bed lagen. In het begin deed ik workshops in het weekend en dan was manlief thuis. Dat ging prima en daarna kon ik steeds meer uitbouwen toen zij ouder werden.

Grootste uitdaging moeder zijn in combi ondernemerschap

Ik denk dat ik heel lang heb geleden aan het syndroom van een superwoman. Dus dat je letterlijk al die ballen in de lucht wil houden. En er moet zijn voor je gezin en voor je partner en voor je vrienden. Voor je moeder, voor al je klanten. Dat was waar ik telkens mee worstelde. Inmiddels heb ik me daar aardig uit ontworsteld met als voordeel wat het makkelijker maakt dat mijn kinderen nu ook wat ouder zijn.

Wat is jouw missie?

Ik zie heel veel, vooral ook startende ondernemers onder ons, stuklopen op het vinden van hun missie. Ben echt van mening dat we allemaal hier zijn en dat we allemaal wel ergens fakking goed in zijn waarmee we andere mensen kunnen helpen. Daar geloof ik echt in.

We hebben allemaal iets in ons waarmee we andere mensen kunnen helpen. Dat is onze grootste taak om elkaar te helpen, te steunen en om het in de wereld achter te laten. In een fijnere, mooiere en betere staat dan dat we hem zelf hebben aangetroffen.

Dus als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen, in welke vorm dan ook, dan is dat echt meer dan genoeg.

Wat Moisha wilde worden toen ze klein was

Ontwerpster. Ik heb mode en kleding opleiding gedaan. Als klein meisje, een jaar of zeven of acht, keek ik naar The Bold & Beautiful. En toen dacht ik oh, ik ga kleding ontwerpen. Dus ik zat altijd te tekenen en ik wilde heel graag modeontwerpster worden.

Compleet iets anders gaan doen maar er zitten dingen aan te komen die hier wellicht heel veel mee te maken hebben… Ik ga de komende tijd ontdekken waar mijn hart nog meer van in de fik gaat…

Haar levensmotto

Doe dat waar je hart in zit maar echt. Volg je eigen pad.
Laat je niet gek maken wat andere mensen zeggen. Weet je, mensen zullen altijd hun eigen emoties, hun eigen beperkingen, eigen conditionering op jou projecteren. Maar wees gewoon moedig genoeg om je niet te laten tegenhouden door whatever. En vooral niet door jezelf.

Moisha’s tip aan moeders die willen gaan ondernemen maar het nog niet doen¬†

Waar het allemaal mee begint is dat je voor jezelf goed gaat uitvinden hoe jij wilt dat jouw bedrijf jou gaat dienen. Dus op welke voorwaarden wil jij ondernemen? Hoe moet dat er voor jou uitzien? Probeer dat eerst helder te krijgen want dat is de basis.

In mijn eerste jaar als ondernemer ging ik er vol in. Met alle gevolgen van dien. Ik dacht dat doen we wel eventjes. Maar na dat eerste ondernemersjaar had ik bijna een business burnout zag en dacht ik wacht even, dat is niet de bedoeling.

Dus wat werkt voor jou? Hoe wil je het vormgeven? Hoeveel uur wil je werken?
Daar kun je helderheid voor jezelf over cre√ęren om te beginnen en dan kun je gaan.
Onderneem vanuit je eigen voorwaarden, je eigen kernwaarden.

En nog een tip:
Zoek een businesscoach die haar leven en business doet op een manier die jou ook aanspreekt. Dan ontstaat er echt magie in een samenwerking.

Had jij zelf een businesscoach toen je begon met ondernemen?

Die had ik vrij snel in het begin ja want ik dacht daar heb ik echt z√≥ geen kaas van gegeten. Als in hoe doe je sales en je marketing en hoe kom je √ľberhaupt aan klanten?

Dit zijn toch wel de nummer één vragen van iedereen die een bedrijf start. Dus ik had vrij snel een businesscoach. Ik vind niet dat je altijd in ieder moment een coach nodig hebt. Er zijn ook periodes waarbij je het zelf moet doen, want daar wordt je een grote meid van. En dan ga je echt in de praktijk brengen wat je geleerd hebt, want het kan ook een soort lui maken als je altijd een coach hebt. Het is ook belangrijk om je eigen verantwoordelijkheid te pakken en vol gaat waar je voor staat en waar je in geloofd.

Dan komt er ook weer een tijd dat je wel een coach nodig hebt en zoek je weer iemand die een tijdje met je meeloopt.

Welke ondernemende moeder inspireert jou en waarom?

Niet een specifiek iemand maar ik vind vrouwen die echt staan voor hun boodschap heel inspirerend.
En dan bedoel ik niet diegene die je helpen om een six figure bedrag te verdienen. Maar iemand die echt iets te brengen heeft en die ook echt een verschil wil maken in de wereld. Want iedereen lult er zo makkelijk en mooi over maar in mijn ogen zijn er echt maar een aantal die het daadwerkelijk waarmaken en doen wat ze beloven.

Dus vrouwen die ergens voor staan en tegelijkertijd ook er zijn en hun prachtige kinderen opvoeden als krachtige deelnemers aan deze mooie nieuwe maatschappij. Ja, die vind ik allemaal inspirerend en die mogen voor mij allemaal een fakking podium van hier tot Tokio krijgen.

 

PS 1
Voel jij je ook ergens enorm gepassioneerd over en zou je hier wel je business van willen maken? Dan ontmoet ik jou graag om te kijken of we hier samen een plan voor kunnen bedenken. Plan hier een date met me in.

PS 2
Ben je moeder van een dochter? Dan nodig ik je van harte uit in de MoederDochter(zelf)Liefde community 

PS 3
De site van Moisha vind je hier en je kunt haar ook volgen op Insta

Scroll naar boven