Bepaal jouw prijs met gemak

Bepaal jouw prijs met gemak

Bijna iedere ondernemer die ik spreek geeft aan het moeilijk te vinden om een goede prijs te bepalen voor haar dienst. Herkenbaar? Lees dan even verder want zo moeilijk hoeft het niet te zijn.

Vaak vinden ondernemers het lastig omdat het geen product is wat ze verkopen. De meesten gaan rekenen vanuit dat wat ze in loondienst verdienden en zeggen dan heel trots: ‘ik verdien nu 10 euro per uur meer dan dat ik in loondienst deed’.

Euhhh hier gaat iets niet helemaal goed. Dat is appels met peren vergelijken dus doe dit vooral niet.
Anderen gaan kijken wat hun concurrent doet en gaan hier flink onder zitten want tsja ik ben net begonnen en dan onderscheid ik me tenminste.
Ook NIET doen.
Natuurlijk is het prima om te kijken wat je concurrent doet, best handig zelfs, maar ga jezelf niet direct in de uitverkoop gooien. Eén omdat dat niet eerlijk is t.o.v. je concurrent, maak je geen vrienden mee ook overigens, en twee je maakt jezelf hiermee direct minder waardevol dan de ander.

Er is eigenlijk maar 1 simpele manier om tot een hele goede prijs voor jouw dienst te komen en die deel ik hieronder met je.

3 tips om jouw prijs te bepalen
Tip 1
Kijk wat je nodig hebt per maand aan netto inkomsten en schrijf dit op 
Begin met alle vaste lasten die je hebt per maand. Van huis, tot auto, tot kapper, tot abonnementen, tot boodschappen. Schrijf alle vaste lasten die je hebt onder elkaar, bedragen ernaast. Bedenk dan hoeveel je graag wilt hebben aan extra’s als sparen, uit eten, nieuwe jurk etc. Hoeveel is dat? Tel dit op bij je vaste lasten. Dan kom je uit op bedrag X. Dit bedrag wil jij iedere maand aan jezelf overmaken als salaris.

Tip 2
Doe dit bedrag keer 3 zodat je weet wat je omzet moet zijn per maand 
Het bedrag dat je hebt uitgerekend bij tip 1, bedrag X, dit doe je maal 3. Veel mensen doen dit maal 2,5 maar ik hou van ruim rekenen want ik zit er liever warmpjes bij en speel op ‘safe’. Dus bijvoorbeeld; je wilt 2 duizend euro per maand salaris verdienen uit je eigen business dan moet jouw omzet 6 duizend euro (2 x 3 dus) per maand zijn.

Tip 3
Ga nu terug rekenen wat jouw dienst dan moet kosten
Om het voorbeeld van hierboven aan te houden: als je 2 duizend euro aan salaris aan jezelf wilt overmaken dan moet je dus 6 duizend euro omzet draaien per maand.
Dan is de vervolg stap om te kijken hoeveel diensten je hiervoor moet verkopen. Voorbeeld:
Stel je hebt een dienst en die maak je nu 1000 euro, dan heb je 6 klanten nodig per maand om aan je omzet te komen. Hoe voelt dat die 1000 euro?
Stel je maakt de dienst 1500 euro, dan heb je 4 klanten nodig om aan je omzet te komen. Hoe voelt dat?
Dit is maar een voorbeeld maar je snapt het principe hoop ik?

Belangrijkste is dat je prijs goed voelt. Dat je volledig achter je prijs staat. Dat je het kunt verantwoorden aan je zelf.
Is dit allemaal NIET het geval dan gaat het niet werken ook en zal je sales weinig tot nul zijn. Niks zo erg namelijk als dat de ander voelt dat jij de prijs bijna niet uit durft te spreken of er maar omheen draait als er naar de prijs wordt gevraagd. Geloof me, ik heb dat zelf ook gehad. Werkt voor geen meter.

prijs bepalen businesscoach

Samengevat dus mijn 3 tips om met gemak jouw prijs te bepalen
1. Kijk wat je nodig hebt per maand aan netto inkomsten en schrijf dit op
2. Doe dit bedrag keer 3 zodat je weet wat je omzet moet zijn per maand
3. Ga nu terug rekenen wat jouw dienst dan moet kosten

Deze tips zijn bedoeld om jou te helpen een goede prijs voor jezelf te vragen. Eentje die ook vooral goed voelt. Als het niet goed voelt, puzzel dan nog even verder. Ik ben ervan overtuigd dat als je prijs goed voelt en je er volledig achter staat, dan gaat je sales ook omhoog. Het heeft namelijk ook alles te maken met voor jezelf gaan staan. In jezelf geloven dat jij dit waard bent. Als jij er zelf niet in geloofd, wie dan wel?

Wat vind je van bovenstaande tips, is het helder genoeg? Deel het met me in de comments hieronder.

Kom je er toch niet helemaal uit voor jezelf en wil je samen met mij kijken naar jouw prijs/prijzen?
Plan dan een sessie met me in via skype of live in de TrutHut in Utrecht. 

Dankjewel voor het lezen en ik kijk uit naar je reactie.
Dit blog delen met anderen via social media mag uiteraard.

Ik hoop je snel te ontmoeten!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven