Waarom ondernemen een vak apart is

Waarom ondernemen een vak apart is

Ok ik zal direct eerlijk met je zijn. In de 12 jaar dat ik zelfstandig was als DressCoach snapte ik geen snars van ondernemen. Ik deed maar wat. Er zat totaal geen structuur in mijn dagen, ik had geen doel voor ogen en als iemand ging huilen dan hielp ik gratis.’

Druk met ideeën
Ik herken het dus enorm dat gevoel van vrouwelijke ondernemers dat ze maar wat doen. Ze zijn de hele dag druk maar hebben aan het einde van de dag geen idee wat ze nou precies gedaan heb ben. Iedere keer weer nieuwe ‘briljante’ ideeën bedenken en uitwerken. Heel veel uitwerken. Een hele laptop vol met uitgewerkte ideeën. En geen probleem want als je het één keer hebt geprobeerd en het werkte niet voor je dan tover je gewoon weer een nieuw idee uit de kast. Ideeën in overvloed.

Geen omzet
Gefrustreerd dat je niet voldoende omzet draait. Dat dan weer wel. Iedere keer als iemand aan je vraagt hoe het gaat met je business voel je een interne strijd. Ga ik het eerlijk zeggen dat ik eigenlijk te weinig klanten heb of blijf ik zeggen dat het super gaat. ‘Je bent druk heh’, vragen mensen je regelmatig. Mensen denken dat je druk bent omdat je wel goed zichtbaar bent online en regelmatig voorbij komt in hun timeline. Frustrerend.

Ondernemen is dan ook echt een vak apart
Je kunt nog zo goed zijn in wat je doet, maakt niet uit wat, als je het ondernemen zelf niet in je hebt en of geen idee hebt HOE te ondernemen dan word het een ingewikkeld verhaal. Wat mij inmiddels heel duidelijk is dat je hebt werknemers en ondernemers. Beide is uiteraard oké. Sommige mensen hebben het gewoonweg niet in zich om te ondernemen. En ook dat is oké want dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

Ondernemen kan je leren
Ik denk wel dat ondernemen aan te leren is. Als je eenmaal door hebt hoe en wat het beste voor jou werkt dan kun je dat breder trekken. Het meest ideale is natuurlijk als het ondernemen je bijvoorbeeld met de paplepel is in gegoten. Of als je een echte doener bent dan kom je vaak ook al een heel eind.

5 Glancy Tips
Ik ben niet het type volg mijn 10 stappen en je bedrijf wordt succesvol. Maar als je een startende ondernemer bent dan heb ik wel een aantal tips voor je.

Tip 1 Doe het op de manier die bij jou past, JOUW manier.
Dit is wat mij betreft direct de belangrijkste tip. Er is maar één manier en dat is jouw  manier. Klakkeloos de adviezen van iemand anders volgen werkt niet, zeker niet als je er niet voor de volle 100% achter staat. Hoe vind je dan jouw manier? Door te DOEN. Door naar je intuïtie te luisteren en daarnaar te handelen. Dingen lukken alleen als jij er volledig in geloofd. Dat is misschien even zoeken wat dan jouw manier is maar je zult het vinden als je ervoor durft te gaan.

Tip 2 Kies een doelgroep die je vanuit de grond van je hart wilt helpen
Hoe groter jouw intrinsieke drive om jouw doelgroep echt te willen helpen, hoe groter de kans van slagen. Je weet wat je te doen staat, je weet waar je deze doelgroep kunt vinden. Als je help modus heel groot is zul je ook minder snel het gevoel hebben dat je iemand iets aan het verkopen bent. Je weet namelijk wat het probleem van jouw doelgroep is en je WEET dat jij hier de oplossing voor hebt.


Tip 3 Begin met 1 ding aanbieden, en breid daarna eventueel uit.
Je kiest 1 probleem van jouw doelgroep. Je maakt hier 1 aanbod op. Dit ga je eerst heel wat keren ‘verkopen’. Als dit is gelukt en je hebt genoeg 5 sterren recensies van klanten dan kun je er een product /dienst bij maken. Dit houdt het enorm overzichtelijk, zowel voor jou als voor jouw klant. Dit is het namelijk je aanbod. Geen keuze stress.Denk aan het volgende voorbeeld (als jij heel veel verschillende dingen aanbied):
Bij een supermarkt deden ze een test. Bij de ingang stond twee weken lang een schap op dezelfde plek. De ene week stonden er 6 verschillende potten jam in. De andere week stonden er maar 2 verschillende potten jam in. Nu mag jij raden wanneer er MEER verkocht werd?
Uiteraard in de week dat er minder keuze was. Veel mensen vinden kiezen lastig en daarom kiezen ze vaak NIET. Hou hier dus rekening mee en bied zo min mogelijk verschillende dingen aan in het begin zeker.

Tip 4 Trek de stoute schoenen aan en GA DOEN
Zoals eerder gezegd gaat ondernemen veelal over DOEN. En dan nog het liefst de JUISTE dingen doen. Maak bijvoorbeeld eens een lijstje van 10 bedrijven waar je SUPERDUPERGRAAG een opdracht voor zou willen doen en of mee zou willen samen werken. Vanuit de energie dat het je echt SUPERDUPERTOF vindt om voor dit bedrijf te mogen werken ga je in contact met dit bedrijf. BEL eens i.p.v. mailen en gebruik dan je onwijs enthousiaste energie en kijk wat er gebeurd. De kans dat de ander jouw enthousiasme oppikt is heel groot en wees gewoon ‘brutaal’ en nodig jezelf uit op de koffie om verder te praten.


Tip 5 Vraag om hulp
Ook zeker niet onbelangrijk. Jij bent goed in wat je doet maar ondernemen is een vak apart. Hoe sneller jij hulp vraagt hoe sneller jij de kneepjes van het ondernemen gaat leren en samen ga je simpelweg sneller. Je doet de juiste dingen, in de juiste volgorde, je maakt de dingen af omdat je een stok achter de deur hebt. Geen uitstel gedrag meer maar gewoon doen. Het is juist super krachtig als je hulp vraagt en dan kun je hoogstwaarschijnlijk sneller de klanten gaan helpen met waar jij zo goed in bent en waarom je ondernemer bent geworden.

Hulp
Uiteraard ben je meer dan welkom om eens kennis te maken en samen te kijken waar ik jou mee kan helpen. Je kunt vrijblijvend een afspraak met me inplannen via www.glancy.nl/agenda.
Als je ondernemers kent die wel wat hulp kunnen gebruiken, deel dan mijn contact gegevens  (of deze blog).

Scroll naar boven